Alkoholskatt – Ja tack!

 

I regeringens kommande höstbudget höjs alkoholskatten på vin och öl med sju procent och skatten på starksprit med en procent. Detta välkomnas varmt av folkhälsoinstitutet, FHI, då alkoholkonsumtionen till följd av detta förväntas att minska. Önskvärt från FHI är också att fler små höjningar införs med jämna mellanrum då detta har visat sig vara mer effektivt än att höja skatten drastiskt men mer sällan.

 

Beslutet har såklart skapat diskussion och i torsdags kunde vi följa en del av den på SVT:s debattprogram, vilket väckte många tankar och känslor hos mig. Det som gör mig mest upprörd i debatten är först och främst att så många utgår från sig själv och tror att sin egen erfarenhet skulle vara allmängiltig, utan några som helst vetenskapliga belägg. För det andra blir jag ledsen när respekten för människors olika förutsättningar i en del argument lyser med sin frånvaro. Släpp egot och börja tänk lite mer solidariskt så skulle vi komma längre! Precis som Per Blanck också skriver i sin blogg, folkhalsa.blogspot.se så har det framgångsrika folkhälsoarbetet i Sverige hittills byggt på ett strukturellt välfärdsarbete där lagar och skattereglering gett resultat. Så varför sluta med det? Självklart är inte en skattehöjning den enda lösningen på alkoholproblematiken, men det hjälper det förebyggande arbetet frammåt. 

 

Nästa problemställning blir; vad händer med de drygt 700 miljonerna som tillförs till stadskassan som följd av en skattehöjning? I min drömvärld går alla pengarna till förebyggande arbete och forskning. Då kan vi med ännu mer vetenskap som stöd utveckla framgångsrika handlingsplaner för hur vi på bästa sätt ska förhindra alkoholproblemen. 

 

Tyvärr förblir det nog bara en dröm? För hur vet vi att pengarna inte istället går till att sänka inkomstskatten? Vilket bidrar till större ekonomiska skillnader, som i sin tur leder till ökad ojämlikhet i hälsa. Men så länge vi har yttrandefrihet finns det alltid hopp och utrymme för att påverka!

 

Se debatten (startar vid 29 min) och skriv gärna en kommentar om vad ni anser om en skattehöjning på alkohol, främjar den eller hämmar den folkhälsoarbetet?  

 

http://www.svtplay.se/debatt


Kommentarer

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0