Friska arbetsplatser

 
 
Det senaste året har jag av olika anledningar intresserat mig mer och mer för psykosocial arbetsmiljö. Att ha ett arbete är i de allra flesta fall något som är positivt för vårt välbefinnande. Det får oss att känna tillhörighet och ger en mening till vardagen. Trots detta blir det allt vanligare med sjukskrivningar från arbete på grund av stressrelaterade symptom som inte sällan beror på oförmåga att klara av alla krav som ställs på arbetet och i vardagen.

 

Hur ska vi då göra för att lösa problemet som inte bara skapar ohälsa i befolkningen utan även kostar samhället enorma summor pengar? Svaret hittar ni i forskningsprojektet ”Hälsa och framtid i kommuner och landsting” (2013). Studien fokuserar på de organisatoriska faktorer som kännetecknas av en frisk arbetsplats inom kommuner och landsting. Forskningsprojektet har till skillnad från många traditionella studier fokuserat på de faktorer som främjar hälsan istället för att identifiera faktorer som orsakar ohälsa. Resultatet är inte direkt överraskande men det är otroligt viktigt att det får vetenskaplig styrka och att det blir tydligt för verksamheter hur de bör arbeta för att på sikt kunna kalla sig en frisk arbetsplats.

 

För att sammanfatta resultaten kort kännetecknas en frisk arbetsplats av god kommunikation mellan chefer och medarbetare där det finns system och strategier för feedback. Både positiv och negativ kritik välkomnas och förs vidare både upp och ned i leden. Chansen till individuella önskemål och kompetensutveckling samt att det finns möjlighet till nya arbetsuppgifter är andra faktorer som har betydelse. Chefer i friska verksamheter tar också på ett tydligt sätt ansvar för att prioritera arbetsuppgifterna, t ex genom att uppmärksamma om personal ställer alltför höga krav på sig själva och tar på sig för mycket att göra. Slutligen förs det systematiska arbetsmiljöarbetet strukturerat in i verksamheten.

 

Det krävs inte mycket resurstillförsel för att göra dessa organisatoriska förändringar. Viktigt att komma ihåg är dock att det sätter bestämda krav på chefer och därför är det också viktigt med chefsstöd. Annars ser jag inga hinder och hoppas att ni som läser detta för det vidare till era arbetsplatser så fler kan titulera sig som en frisk arbetsplats. 

 

 

 

 

 

Det finns även en liknande rapport från 2008 ”Hälsa och framtid” som studerar vad som kännetecknar friska privata verksamheter. Resultaten skiljer sig aningen men mycket är också gemensamt för de båda studierna. 


Kommentarer
Postat av: Maria

"För att sammanfatta resultaten kort kännetecknas en frisk arbetsplats av god kommunikation mellan chefer och medarbetare där det finns system och strategier för feedback. Både positiv och negativ kritik välkomnas och förs vidare både upp och ned i leden. Chansen till individuella önskemål och kompetensutveckling samt att det finns möjlighet till nya arbetsuppgifter är andra faktorer som har betydelse."

Det är som du säger inte särskilt överraskande men väldigt väldigt viktigt att det får vetenskaplig grund. Dessa komponenter återfinns ju även på andra arenor där en ser stor skillnad i hälsa, trivsel och välbefinnande beroende på hur mycket det efterlevs. Det finns många frustrerade elever i skolor, upprörda medborgare i kommuner, medarbetare på arbetsplatser...
Om fler ledare och beslutsfattare inser vikten av att involvera berörda i vad som händer och vilka beslut som tas, skulle förståelsen och toleransen öka även när besluten inte skulle vara fördelaktiga. Omgivningen skulle i alla fall känna att de har fått göra sin röst hörd och få en förklaring för varför denna inte kan tillmötesgå denna gång. Delaktighet och inflytande, folkhälsomål 1! Jätteviktigt och alla ledare och beslutsfattare behöver ha kunskap om detta!

Svar: Hej Maria och tack för din kommentar!Du har så rätt i det du skriver. Delaktighet och inflytande är ett av de mest grundläggande förutsättningarna för folkhälsa och det är otroligt viktigt att fler beslutsfattare och ledare inser att det gäller på alla arenor.
Caroline Jönsson

2013-10-09 @ 18:24:38

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0