Matrevolution?

 

Igår publicerade SBU rapporten ”Mat vid fetma” som länge varit efterfrågad av många. Rapporten är en systematisk sammanställning av den vetenskapliga litteratur som är publicerad kring mat vid fetma. Resultatet visar att den mest effektiva kosten för att minska i vikt för personer med fetma på kort sikt (6 månader) är lågkolhydratkost. På lång sikt märks dock inga skillnader mellan de olika kostråd som finns. Rapporten visar även att ett högre intag av mejeriprodukter och minskat intag av söta drycker har märkbar effekt vid viktnedgång.

 

Det är oerhört positivt att det nu finns vetenskaplig evidens på hur man på bästa sätt kan rådgiva personer med fetma och på så vis minska risken för komplikationer och följdsjukdomar. Detta gläder troligtvis också många förespråkare för LCHF metoden och de vill nog gärna säga ”I told you so”. Viktigt att komma ihåg är att studien behandlar kostråd för personer med fetma och inte för normalviktiga eller överviktiga personer. Frågan är om inte just en sådan rapport också behövs. Vilka kostråd ska vi egentligen ge till normalviktiga och överviktiga personer för att kunna förebygga uppkomsten av fetma och andra sjukdomar och bespara samhället alla kostnader som det för med sig? En del menar, bl.a. förespråkare för LCHF kost, att de näringsrekommendationer och kostråd som livsmedelsverket rekommenerar är felaktiga och är delvis en av orsakerna till uppkomsten av fetma. Anders Eenfeldt, även känd som kostdoktorn och förespråkare för just LCHF kost, menar till exempel att vi istället borde äta det våra förfäder gjorde. Det som fanns i naturen såsom fisk, kött, rötter, nötter, vilda frukter och bär, ägg samt ätliga växtdelar. Kosten var med andra ord rik på protein och fett och innehöll vanligen bara måttliga mängder av grova och fiberrika kolhydrater. Det våra förfäder däremot inte åt var stora mängder socker och snabbsmälta kolhydrater som senare kom i samband med jordbruk och fabriker (ser ni kopplingar till dokumentären, ”the men who made us fat?). Denna mat menar Eenfeldt är vi inte genetiskt förberedda på och det kan få oförutsägbara biverkningar.

 

Är vi som Anders Eenfeld tror och hoppas, på väg mot en matrevolution där tallriksmodellen håller på att konkurreras ut mot andra mer protein och - fettrika kostråd? Jag tror att mer och starkare evidens behövs för att normalviktiga och överviktiga ska känna fullt förtroende för LCHF kosten och därmed också kunna se tallriksmodellen som ett minne blott. Eller vad tror ni? 

 

 

 

 


Kommentarer
Postat av: Ida O

Hej Carro! Vad roligt att du har kommit igång så bra med bloggen. Kommer läsa alla inlägg nu! Tror det hade varit väldigt bra med kostråd även till normalviktiga och överviktiga. Samhället har blivit så extremt och folk dras mer och mer till ytterligheterna, fetma eller ortorexi! Det finns också väldigt mycket att välja på och alltid två sidor att se på en diet. Ena dagen är det LCHF som är det bästa, sedan är det 5:2, GI m.m
Tror det är många med mig som är lika vilsna!

Svar: Hej Ida=)Ja det är kul att ha kommit igång ordentligt. Ja, som det är nu bidrar ibland alla olika kostråd till mer ohälsa än hälsa och så ska det ju inte vara. Så en uppdaterad vetenskaplig grund för vad som ska rekommenderas hade varit önskvärt=)
Caroline Jönsson

2013-09-29 @ 22:23:16

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0