The men who made us fat!

 

Förra veckan visade danska Tv2 dokumentären "The men who made us fat". Dokumentären skildrar hur historiska samhällsförändringar har påverkat våra matvanor idag och därmed också bär ett stort ansvar för den ökade förekomsten av övervikt och fetma. Ett tydligt samband kan enligt dokumentären antas mellan den överproduktion som USAs jordbruksminister Earl Butz låg bakom på 70-talet och vår överkonsumtion idag. Detta är ett väldigt bra exempel på hur mycket politiska beslut och strukturella förändringar kan påverka vår hälsa. Anmärkningsvärt är även hur stort inflytande ekonomiska intressen har i sammanhanget. Livsmedelsindustrin/sockerindustrins stora inflytande i USA lyckades tysta ner varningar och rekommendationer gällande sockerkonsumtionen både nationellt men även internationellt för att skydda sin produkt.

 

Men vem är det egentligen är som bär ansvaret för den nya epidemin? Politikerna, livsmedelsindustrin eller är det individen själv som bär skulden för vad han/hon stoppar i sig? 

 

En av svårigheterna är att de stora motsättningarna mellan lobbyisterna och folkhälsoorganisationerna problematiserar politikernas arbete och bromsar därmed också upp folkhälsoarbetet avsevärt. Livsmedelsindustri lägger självklart skulden på individen och menar att det inte är deras produkt i sig som är boven till epidemin utan människors förmåga att inte konsumera fler kalorier än vad man kan göra av med. Problemet är att när tillgängligheten ökar är det också svårare att göra de rätta valen. Om valet står mellan Coca Cola och Fanta istället för t.ex. Coca Cola och vatten är det inte lätt att göra ett hälsosamt val. Tillgängligheten har alltså en stor betydelse för vad vi väljer att konsumera.

 

Se filmen och kommentera gärna!

 

 

 


Kommentarer
Postat av: Malin Bladh

Bra och intressent film, jag ser fram emot att se de andra två. Ska bli skoj att följa din blogg!

Om du mot förmodan missat "Ett sötare blod",www.ettsotareblod.se så kan jag verkligen rekommendera den.
Författaren kommer till Helsingborg den 16e Oktober för att hålla ett gratis föredrag på jacob hansens hus. Givet för min del :)

Svar: Hej Malin,vad roligt att du har hittat hit och vill följa min blogg=)
Den har jag inte läst så det var ett bra tips, tack! Jag har tyvärr inte möjlighet att komma till Malmö den 16 oktober, annars hade det varit spännande. Du får skriva och berätta hur det var.
Caroline Jönsson

2013-09-25 @ 12:57:59

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0